Spaarders van de FIH Erhvervsbank in Denemarken betalen sinds kort 0,5 procent rente over geld dat ze op hun spaarrekening stallen.
“Als mensen hun geld bij ons willen stallen, willen we er geen verlies op maken”, zegt financieel topman Palle Nordahl van FIH Erhversbank woensdag tegenover The Wall Street Journal.
De Deense bank is niet de eerste bank in West-Europa die geld vraagt voor het aanhouden van spaargeld. Bedrijven betalen soms al als ze hun overbodige kasgeld voor korte tijd stallen, en bij de Duitse Skatbank betalen particulieren rente als ze meer dan 500.000 euro op hun rekening hebben staan.
De Denen zijn wel een van de eerste banken waar je ook voor kleine bedragen op je vrije spaarrekening moet betalen. Andere Deense banken overwegen het voorbeeld te volgen.
Rente in Denemarken fors negatief
Het klinkt raar, een bank die geld vraagt voor spaargeld, maar het zijn dan ook ongewone tijden. De Deens centrale bank heeft het rentetarief inmiddels verlaagd naar min 0,75 procent. Ter vergelijking: het belangrijkste rentetarief in de eurozone bedraagt 0,05 procent.
De negatieve rente betekent dat de commerciële Deens banken geld moeten betalen als ze geld stallen bij de centrale bank en geld toe krijgen als ze geld lenen. In feite staat de Deense drukpers onbeperkt kronen uit te spugen.
Niet gek dus dat banken spaargeld kunnen missen als kiespijn. Bovendien hebben de Deense banken steeds minder mogelijkheden om hun geld weg te zetten. De hypotheekrente nadert inmiddels ook de '0' procent.
Grote instroom kapitaal
Waarom is de rente in Denemarken zo laag? Het land kampt net als Zwitserland met een grote kapitaalinstroom. Nu de ECB bekend heeft gemaakt de geldpers aan te zetten, daalt de koers van de euro. Investeerders en spaarders gaan daarom op zoek naar harde valuta en komen dan uit bij de Zwitserse frank en de Deens kroon.
De enorm toegenomen vraag naar die munten vormt een groot probleem. Denemarken heeft zijn munt namelijk vastgeklonken aan de euro. De munt mag slechts een kleine beetje bewegen rond een koers van 7,4 kronen voor 1 euro. Maar als de vraag naar kronen toeneemt, wil de koers omhoog. De Deens centrale bank moet dan euro's opkopen en kronen drukken om de koers op de gewenste hoogte te houden.
Toetreding tot de eurozone
Zwitserland kampte tot voor kort met precies hetzelfde probleem. Begin januari gaf de Zwitserse centrale bank de strijd zelfs op, en liet de koers van de frank los. De Denen zijn nog niet zover, maar ook daar beginnen ze zich zorgen te maken. De Deense minister van Financiën oppert zelfs openlijk de mogelijkheid toe te treden tot de eurozone.
Dat laatste is nogal een stap in een land vol eurosceptici, maar het idee is niet eens zo gek en misschien dat zelfs de Denen richting de euro te bewegen zijn nu sparen er geld kost.
Het alternatief is de kroon evenals de Zwitserse frank maar te laten zweven. De kroon zal in zo'n geval in waarde stijgen ten opzichte van de euro, waardoor de exportsector het extreem zwaar zal krijgen. Net als nu in Zwitserland ligt een recessie dan op de loer.
Lees ook
Dit kan er gebeuren als je je hypotheek in Zwitserse franken afsluit: een Poolse tragedie
Paul van der Kwast: Hogere spaarrente? Ga naar IJsland!
Groen sparen: bij Triodos wordt geld minder waard, bij ASN klein plusje
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl